Anne Karnında Bebeğin Gelişimi ve Kordon Kanı Saklamanın Önemi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rahimde geçen her hafta bebeğin organları ve fonksiyonları gelişir ve oluşur. Önce bebeğin anne karnındaki gelişimini sonra da kordon kanı saklamanın ne kadar önemli olduğunu irdeleyelim.
Trimester Ne Demek?
9 aylık hamilelik sürecinin 3 aylık periyotlarına verilen addır . Hamilelik süreci 3 trimestere ayrılır . ilk 3 ay 1. trimestere ikinci 3 ay 2.trimestere üçüncü 3 ay 3. trimestere olarak adlandırlır.

Birinci Trimester

İlk hafta henüz ortada bebek yoktur . Vücut yumurtlama günü için hazırdır. Rahim iç çeperi kalınlaşır ve döllenmiş yumurta için uygun hale gelir. Daha sonra döllenme gerçekleşir embriyo oluşmuş olur .5.haftada 1.25mm boyuna ulaşır ve kalp ve dolaşım sistemi şekillenmeye başlar. 5. haftadan itibaren kalbi atmaya başlar Takip eden haflarada artık çene kemikleri , çene ve yanaklar gelişmeye başlar. Sonradan göze dönüşecek siyah noktolar oluşur.Beyin artık kafa tasını doldurmaya başlar. Böbrekler oluşur . Kulaklar , dudaklar oluşmaya başalamıştır . İç üreme organları da oluşmaya başlamıştır.10.haftaya gelindiğinde artık embriyonik dönemin sonu fetal dönemin başlangıcıdır. Hamileliğin ilk 10 haftası tamamlandığında bebeğin yaşamsal organlarıda oluşmaya başlar. 11. 12. haftada artık iskelet sistemi oluşur.

İkinci Trimester

  1. hafta itibariyle ses telleri gelişmeye başlar , gözler ve kulaklar tam yerlerini almış duruma gelir. 16. haftada tırnaklar ve başının üstündeki tüyler oluşur. Emme ve yutma yetileri gelişmeye devam eder. Sinir sistemi oluşur.19. haftada el ve ayak parmaklarındaki izler oluşur. Artık 20. haftaya gelindiğinde bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Cinsiyeti kızsa rahmi şekillenmeye başlar erkekse testisleri belirginleşmeye başlar.Bebeğin anne ne yerse onun tadını alma yetisi gelişir. 22. hafta dilindeki tat tomucukları gelişmeye başlar refleksleri güçlendiği için bebekte hıçkırmalar gözlenebilir. 25. haftaya gelindiğinde eklemleri , omurga yapısı gelişmeye devam eder.

Üçüncü Trimester

  1. haftada artık gözlerini açıp kapatabilir Gözleri mide duvarından içeri sızan ışığa karşı duyarlılaşır. 35. haftada karaciğer ve böbrekler tamamen gelişmiş durumdadır . Hatta bağırsakları mekonyum ilk kaka ile dolu durumdadır. 37. haftada artık kafası annenin leğen kemiğine doğru döner ve doğum için hazırlanmaya başlar . 40. haftada artık bebek tamamen duyabilir , koklayabilir tadabilir ve hissedebilir hale gelir. Doğum için hazırdır . Rahmin içinde ters dönmüş durumdadır.

Kordon Kanı Saklamanın Önemi

Özellikle hematopoetik ve onkolojik hastalıklar olmak üzere kök hücre, 80’den fazla hastalığın rutin tedavisinde kullanılabilmektedir. Kök hücre çalışmalarında ileri uygulamalar gelecekte çok daha fazla hastalığın tedavisi için umut olabilecektir. Doğum sırasında toplanan kordon kanı kök hücreleri bebeğin kendisi ve kardeşleri için, hatta doku uyumu olduğu sürece diğer aile bireyleri için de kullanılabilir. Kordon kanı, sadece yaşamın başlangıcında toplanabilmesine rağmen, yıllar sonra bile kullanılabilir.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri