Astım Nedir? Belirtileri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Astım hastalığında akciğer içindeki hava yollarının yani bronşların kronik (sürekli) olarak iltihaplanması durumudur. Bu hastalık alerjik durum veya sık yaşanan enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir. Bu hastalıkta akciğerdeki hava yolları iltihaba bağlı daralır ve kızarıktır. Ayrıca aşırı duyarlılık söz konusudur. Oluşan duyarlılık diğer insanlara nazaran bir sigara dumanı, parfüm veya diğer bazı kokulara karşı bronşların aşırı tepki vererek daralması söz konusudur. Bu gibi kokular hastada öksürük krizine ve nefes darlığına sebep olabilmektedir.
Astımın Belirtileri

Oluşan öksürük durumu 3 haftadan uzun sürmektedir. Hastanın göğüs kafesinde tıkanıklık hissi mevcuttur. Nefes darlığı durumu ataklar halinde gelir ve hastayı gece uykusundan kaldırma durumu vardır. Hastanın genel olarak nefes darlığı yakınması yoktur. Sadece ataklar ile geçerlidir. Bu durum bazı hastalarda sadece ataklar ile sınır kalmayıp sürekli hale gelebilir. Bu durum hastayı geceleri sürekli uykudan uyandırıp yaşam kalitesini bozarak iş gücü kaybına sebep olabilir. Bu durum beraberinde acil başvuruları hatta hastaneye yatma durumları olabilir. Astım hastaları için nefes darlığı şart bir belirti olmayabilir.

Bazı astım formları sadece öksürük ile seyredebilmektedir.  Bu duruma göre özellikle kişi geceleri uykusundan uyandıran bir öksürük, eforla devam eden öksürük yakınmaları olduğu zaman astım tanısı akla gelen bir tanı olarak sayılmalıdır.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri