Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2022'de Yürürlüğe Girecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin 2022’de yürürlüğe gireceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2.5 ay sonra yüz yüze gerçekleşen Kabine Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. 1 Haziran’dan itibaren başlayan yeni normalleşme süreci kapsamında alınan yeni kararları açıklayan Erdoğan, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili de konuştu.
“2022’DE DEVREYE GİRECEK”
25 yaş altı ve 50 yaş üstünün kolay bir şekilde istihdam edilmesi için çalışma başlatılacağını belirten Erdoğan, “Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. İlave destek de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecek. Devlet bu konuda elini taşın altına koyacak. İstihdam kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Uzun vadeli kaynak sağlayacak bir sistem kuracağız. Tamamlayıcı emeklilik sistemini de inşallah 2022’de yürürlüğe koyacağız” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “Üretim, ticaret ve lojistik avantajlarımızla salgın sonrasında dünya ekonomisindeki yerimizi daha da güçlendireceğiz. İstihdam Kalkanı Paketi’ni dönem projesi olarak görmüyor, istihdamı destekleyecek kalıcı atılımın ateşleyicisine dönüştürmek istiyoruz. Enflasyonun, hedeflediğimiz seviyelere inmesini sağlayarak bu olumlu süreci desteklemekte kararlıyız. Türkiye, döviz kuru gelişmeleri bakımından diğer ülkelere kıyasla şu anda iyi bir durumdadır. Amacımız 2020’de yüzde 8,5 olarak belirlenen enflasyonu kademe kademe düşürerek 2021’de yüzde 6’ya, 2022’de yüzde 5’in altına indirmektir” diye konuştu.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?
Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılmış halidir. Önceden Otomatik BES adı altında çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girmesi devlet tarafından destekleniyordu. Bu sistemde, çalışanın maaşının %3’ü oranında kesinti yapılıyordu ve Devlet Katkısı dışında işveren katkısı yoktu. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde ise Devlet Katkısı devam ederken çalışandan olduğu gibi işverenden de kesinti yapılacak ve bu kesintiler senin hesabında aydan aya birikecek.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NASIL OLACAK?
– 2017’de başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline gelecek.
– Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dahil edilecek.
– Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak.
– İşverenin mevcut yükünü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak. İşsizlik fonundan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri.
– TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak.
– Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek.
– Tıpkı kıdem de olduğu gibi çalışan istediği zaman TES’ten çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek.
TES KİMLERİ KAPSAYACAK?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Yeni işe girip, emekliliği uzun olanlar TES’E ve fonlu sisteme dahil edilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES’e dahil edilmeyecek.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri