Vize Sınavı Nedir? Final Sınavı Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Üniversiteye yeni başlayan yada yeni başlayacakların karşılacağı yeni terimler, vize ve final sınavının yanı sıra mazeret sınavı ve tek ders sınavı gibi kavramları bu makalemizde sizlere açıklayacağız. Vize sınav ve final sınavının yanı sıra kredili sistem ve sınıf geçme hakkında da kısa bilgiler vererek, üniversiteye yeni başlayanların sistemi anlaması ve tanıması için yardımcı olmaya çalışacağız.

Vize Sınavı Nedir? Ne Kadar Etkiler?

Vize sınavı her ders için ilk sınavdır. Sınavlar vize ve final olmak üzere bir dönemde 2 kez yapılır. Vize sınavı genellikle her derse ait kitabın yarısını kapsar. 10 ünitelik bir kitap için 5 ünit vize sınavından sorumluluk demektir. Vize sınavı genellikle yüzde 30 oranında etkilidir. Bazı Üniversitelerde ise vize yüzde 40 oranı olarak kabul edilmektedir. Vizeden alınan not o ders için yüzde 30 oranında etkili olduğundan finale göre daha az etkilidir.

Final Sınavı Ne Demektir? Ne Kadar Etkilidir?

Vizeden sonra final sınavı yapılmaktadır. Final sınavı ilgili ders için son sınav olup daha fazla etkilidir. Tüm üniteleri yada müfredattaki tüm konuları kapsar. Yani, final sınavında vize sınavda sorumlu olan yerlerde olmakla birlikte yüzde 70 yada yüzde 60 oranları geçerlidir. Yüzde 70 oranında ders notunu etkileyecek olan final sınavı bu yüzden vizeye göre daha önemli ve ders notunu belirlemede daha etkilidir.



Mazeret Sınavı Nedir?

İlgili dersin vize yada final dersine herhangi bir neden ötürü giremeyen ve bunu belgeleriyle birlikte kanıtlayabilen öğrenciler mazerat sınavına girme hakkı kazanır. Mazerat sınavı girilemeyen ders için vize yada final notu yerine geçerek değerlendirilir ve aynı oranla hesaplanır.

Bütünleme Sınavı Nedir? Bütünlemeye Kalmak

Büt sınavları vize ve final sınavına girerek FF alan yani başarısız olan öğrencilere bir şans daha verilerek bütünleme sınavına girmeleri sağlanır. Böylelikle öğrenci aynı dersten geçme şansı elde edebilir. Bütünleme sınavları final sınavı yerine geçmektedir. Yani, vize notu aynen kalırken finalden alınan not geçersiz sayılarak bütünleme sınavında alınan not final notu olarak kabul edilir.

Tek Ders Sınavı Nedir?

Kredili sistemde bütünleme sınavları genellikle yapılmamaktadır. Bununla birlikte ilgili yılda tek dersten kaldığı için mezun olamayan öğrencilere tek ders sınavı hakkı tanınır. Tüm derslerden DD ve üst not almış olan ve not ortalamasına bakılmaksızın tek dersten FF alarak kalmış olan yada sınava giremediği için tek dersten kalan öğrencilere tek ders sınavı yapılmaktadır.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri