Aşı Sonrası Genel Rahatlama Nisan-Mayıs Ayında Olabilir

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşı sonrası sürece ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Aşı sonrası büyük bir rahatlama olacağına dikkat çeken Kara, “Aşı büyük oranda koruma sağlayacak. Genel rahatlama Nisan-Mayıs ayında olabilir” diye konuştu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN TÜRK canlı yayınında Tunç Arslanalp’in sorularını yanıtladı. Çin’den gelecek SinoVac aşısının Ocak ayında uygulamaya girmesine değinen Kara, “Sayın bakanımız aşıların bu akşam yola çıkacağını açıklamıştı. Daha öne çekme çok söz konusu olamaz şu nedenle olamaz, aşılar Türkiye’ye geldiğinde tekrar testlerden geçiyor. Dünya tarafından akredite edilmiş laboratuvarlarda tekrar test ediliyor ve bunların sonucunda ülkemizde kullanılabilirlik izni veriliyor. Her şeyin ötesinde onaylı bir aşı da olsa bizim testlerimiz tamamlanmadan aşının kullanımına izin verilmiyor. Testlerden bir kısmı da en az 14 gün sürüyor. O yüzden bu sürenin kısalması söz konusu değil” dedi.

“AŞI GERÇEKTEN DE AVANTAJ SAĞLAYABİLİR”

Aşıların içeriği hakkında konuşan Kara, “İnaktif aşı daha mı iyi derseniz bence çok doğru değil ama bugünkü bilgi itibariyle inaktif aşıyla biraz daha rahat hareket edebilir miyiz? Evet. Çünkü inaktivasyon dediğimiz, mikroorganizmayı alıp öldürüp virüse alıp inaktif hale getirdiğimizde etkisiz hale getirip öldürüp vermemiz durumunu biz yıllardır aşının ilk çıktığı yıllardan itibaren tüm dünyada uygulanıyor ve geliştiriliyor. O nedenle bu aşı ile ilgili olası durumları biliyoruz. Bu bakımdan bir basamak daha avantajlı. Ama öbür taraftan baktığımızda da mRNA aşısı da teknolojik olarak önümüzdeki dönem için bize ışık yakan bir aşı. Şunun için ışık yakan bir aşı, bugüne kadar aşı geliştiremediğimiz enfeksiyonlara karşı hatta bazı kanser türlerine karşı çok umut verici bir teknoloji. Ve gerçekten de avantaj sağlayabilir” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara: Aşı sonrası genel rahatlama Nisan-Mayıs ayında olabilir

“AŞI OLSAK DA VİRÜS BULAŞTIRMA RİSKİ SÜRER”

Aşılanma yapılan kişinin virüsü bulaştırıp bulaştırmayacağına dair soruya ise Kara “Aşı olsak da virüs bulaştırma riskimiz sürer” dedi.

GENEL RAHATLAMA NİSAN-MAYIS AYINDA

Aşı sonrası büyük bir rahatlama olacağına dikkat çeken Kara “Aşı büyük oranda koruma sağlayacak” dedi ve “Aşı sonrası genel rahatlama Nisan-Mayıs ayında olabilir” dedi.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri