Migren Nedir? Tedavisi Var mıdır?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyada bilinen en eski hastalıklardan birisi olan Migren kelimesi Latincedeki hemikrania (yarım baş ağrısı) sözcüğünden alınmıştır. Mısır’da firavunlar döneminde papirüslere baş ağrısı tedavisiyle ilgili çeşitli çizimlerin yapıldığı görülmüştür. Gelip geçici ve şiddetli bir baş ağrısı olan Migren atakları en fazla 1 gün sürmektedir. Ataklar  genellikle 3 ila 5 saat arasında sonlanmaktadır.
Migren ağrılarının şiddeti kişiden kişiye değişirken, ağrılara bulantı ve kusma gibi sorunlarda eklenebilir. Kusma yaşandıktan sonra Migren ağrısında bir azalma olduğu bildirilmektedir. Otonom sinir siteminde görülen bu rahatsızlıkta ağrı genellikle başın bir tarafından veya enseden başlayarak her iki tarafına yayılır.

Migren atakları sırasında hastalar ışık ve sesten büyük rahatsızlık duymaktadırlar. Loş ve sessiz bir ortamda yatmak bu hastalara çok iyi gelmektedir. Sıklığı değişken olan Migren ataklarının, bazı yiyeceklerle tetiklendiği düşünülse de Migrenin sebebine ilişkin net bir bulgu yoktur. Migren hastalığıyla  ilgili kesin bir tedavi bulunmazken bazı önleyici tedavilerle ağrıların geliş sıklığının % 50 oranında azaltılabildiği görülmektedir. Çoğunlukla kalıtımsal bir hastalık olan Migren, bazen de çevresel etkilere bağlı olarak oluşabilmektedir. Hormonal değişimlerin de Migren ataklarını başlatmada etkin olduğu görüşü yaygındır. Her hangi bir kalıcı hasara neden olmayan Migren hastalığında sadece ataklar sırasında kişide iş gücü kaybı yaratmaktadır.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri