Bilimsel Yöntem birçok konuda olayların halledilmesi ve basamakların geçilmesinde önemli yararı bulunabilmektedir. Bilimsel yöntemi kısaca açıklayarak, Bilimsel yöntem basamakları sayalım ve tüm basamakları kısa kısa açıklayarak Bilimsel yöntemle ilgili edinmek istediğiniz bilgiyi sizlerle net olarak paylaşalım.
Bilimsel Yöntem Nedir? Ne Demektir?
Bilimsel Yöntem, bilimsel bir hedefe belirli basamakları takip ederek, sırasıyla bu basamaklara göre izlenmesi gereken bir yolu ifade eder. Bilimsel yöntem basamaklarına geçmeden önce öncelikle bir problemin olması gerektiğini belirtmeliyim. Yani, bilimsel yöntemi kullanmak için bir probleme sahip olmalısınız. Ortada çözülecek bir problem yoksa, bilimsel yöntemin kullanılması için bir sebepte yok demektir. Eğer probleminiz hazırsa, öncelikle problemle ilgili tüm ayrıntıları biraraya toplamalı ve gereksiz bilgileride ayıklamalısınız.
Bilimsel yöntem basamaklarına geçmeden önce problemle ilgili tüm bilgilerin toplandığından emin olunmalıdır. Eğer problem deneyle ölçülmeli ise deney için tüm gerekli ortam hazırlanmalı ve çözüm yolları için ortaya konulacak sonuçlar kaydedilmelidir. Bilimsel yöntem sayesinde sorununuza aşamalar halinde ilerleyerek çözüm bulabilirsiniz.
Bilimsel Yöntem Basamakları Nelerdir?
– Problem Ortaya Konulması, Belirlenmesi, Tespit edilmesidir.
– Verilerin bir araya getirilmesi, Verilerin Toplanması, Bilgi toplama aşaması.
– Hipotez, deney yapma, deneylerin ortaya konulması
– Tahmin yürütme, öneride bulunma, gözlemlerin elde edilmesi.
– Deney yapma aşaması, bulgu değerlendirme
– Gerçek, Teori, Sonuç
Bilimsel yöntem ve Bilimsel yöntem basamaklarını kullanarak sonuca ulaşabilir ve teoriyi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat, her Hipotezin sonucu ayrı çıkabilir ve bilimsel yöntem basamaklarına göre sizi yanıltabilir. Bu yüzden Bilimsel yöntem basamaklarında daha dikkatli ve özverili olunmalıdır. Problem çözüm yolu için bilimsel yöntem sıkça kullanılmaktadır.