Doğurganlığı Arttıran Yiyecekler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Beslenme alışkanlıklarımız ve tükettiğimiz gıdalar, birçok şeyi etkilediği gibi doğurganlığı da olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tüketilen doğru besinler doğurganlığı arttırmada ve hamilelik süresince anne ve bebeğin sağlığını en iyi durumda tutmaya katkıda bulunur.

Tahıllar
Glisemik indeksi yüksek (kan şekerini hızlı yükselten ) basit karbonhidratlı besinlerden (beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates vs..) kaçınılmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak, yumurtanın verimliliğini arttıracak olan, tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller gibi glisemik indeksi düşük kompleks karbonhidratlı besinler tüketilmelidir.

Taze sebze ve meyve

Taze sebze ve meyvelerin antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle de doğurganlığı artırıcı özellikleri vardır.

Folik asit

B grubu vitaminlerindendir. Bebekte doğum kusuru oluşması riskini azaltmaktadır. Besinlerden et, yumurta, yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, tahıllarda bulunmaktadır. Ayrıca takviye olarak alınması da gerekmektedir.

Çinko

Yapılan araştırmalarda, günde en az 15 mg çinko alımının, erkeklerde sperm ve testosteronu, kadınlarda ise yumurta üretimi ve doğurganlığı artırabildiği görülmüştür. En iyi kaynakları; deniz ürünleri (istiridye, karides, yengeç gibi) et, süt, yumurta ve kuru baklagillerdir.

Demir

Demir içeriği yüksek olan besinler doğurganlığı arttırmaktadır. Bazı çalışmalar demir eksikliği yaşayan kadınların gebe kalma olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Et, deniz ürünleri, yumurta, incir, üzüm ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir.

Omega-3

Omega-3 yağ asitleri, üreme organlarındaki kan akışını arttırarak, üreme hormonlarını düzenleyip stresi en aza indirerek doğurganlığı artırabilmektedir. Deniz ürünlerinden somon, sardalye ve ringa balığı gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır. Ancak deniz ürünleri belli miktarlarda cıva içerebilmektedir. Bu yüzden hamilelerin, deniz ürünleri tüketimi konusunda dikkatli olması ve çok fazla balık tüketmemesi önerilir. Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda keten tohumu, ceviz ve omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalarda bulunmaktadır. Yetersizliğinde doktor tavsiyesiyle besin takviyesi olarak da alınabilir.

Avokado

B6 vitamini bakımından zengindir. Dolayısıyla serotonin salgılanmasını uyarır. Ayrıca E vitamini yönünden zengindir. Erkeklerde testosteron salgısını artırır.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri