EYT’de Süreç Nasıl İşleyecek? Yapılması Gerekenler

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Emeklilikte yaşa takılanlar yasa düzenlemesi, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesiyle birlikte Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek ve düzenleme çerçevesinde emeklilik başvurularıyla ilgili süreç başlayacak. Peki bu süreç nasıl işleyecek? İşte SSK, Bağ-Kur, memur ve çalışmayan EYT’lilerin yapması gerekenler.

Emeklilikte yaşa takılanlar ( Eyt ) ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemeyle beraber gözler başvuru sürecine çevrildi. Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından vatandaşlar, e-Devlet üzerinden veya SGK müdürlüklerine başvurarak emekli aylığı bağlatma talebinde bulunabilecek.

YAŞ SINIRI YOK

Yasa çerçevesinde, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar yaş sınırı bulunmaksızın emekli olabilecek; Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeyecek. Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran her vatandaş emeklilik hakkı elde edecek, yasa kapsamında taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de kaldırılacak. Ayrıca işverenlere de kıdem tazminatı için kredi desteği verilecek, yüzde 5’lik sosyal güvenlik destek primi de sağlanacak.

ÇALIŞAN SSK’LILAR NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

Emeklilik sürecinde 5 bin ila 5 bin 975 prim gün şartını tamamlayan SSK’lı EYT’liler, SGK’dan “emekli olabilir” yazısı alarak, işverenlerine emeklilik dilekçesi vermeleri ve dilekçede emekli aylığı bağlatmak için işten ayrıldıklarını beyan etmeleri gerekecek. Ayrıca kıdem tazminatları ve varsa diğer işçi alacaklarını talep edebilecek. İşveren tarafından alınan dilekçe de işten ayrılış nedeni olarak 08 No’lu kodu kullanılarak işçinin çıkışını yapması gerekecek.

ÇALIŞMAYAN NE YAPACAK?

Herhangi bir iş yerinde çalışmayan EYT’liler ise “emekli olabilir” yazısı almadan emekli aylığı talebi için doğrudan e-Devlet üzerinden ve SGK müdürlüklerinden başvurabilecek.

BAĞ-KUR’LULAR DİREK BAŞVURU YAPACAK

Bağ-Kur’lu 4/B’ye tabii vatandaşların, emekli başvuru sürecinde “emekli olabilir” yazısı almalarına gerek olmadan emekli kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin prim günü şartlarını tamamlayan her vatandaş emekli aylığı bağlatma talebinde bulunabilecek.

MEMURLAR NASIL BAŞVURU YAPACAK?

Emeklilik sürecinde 4/C’ye tabii olan memurlar ise kurumlarına Emeklilik Talep Formu doldurarak veya dilekçeyle başvuracak. Atamaya yetkili kurum amiri emekliliğe sevkini onaylamasıyla HİTAP yetkisi verilmiş personel de bunu HİTAP üzerinden SGK’ya iletebilecek.

İLK MAAŞ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Vatandaşlar, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan yasayla birlikte başvuruda bulunabilecek. Başvuruyu takip eden ay maaşlar hesaplara yatacak, ilk maaşlar Nisan ayında ödenecek.

Benzer Haberler

Çin, Kopyalamak İçin Rus Uçaklarını Satın Alıyor

Vergi ve SGK Borçlarının Yapılandırılmasına Çalışıyoruz

Yeni istihdam paketine ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Me...

Danimarka'da Mutasyon Korkusuyla 17 Milyon Vizon Yakılacak

Danimarka'da Kasım ayında hayvanlarda koronavirüsün mutasyona uğradığının g...

Burak Yılmaz Hocasının Gözdesi Oluyor

Lille Teknik Direktörü Jocelyn Gourvennec, Burak Yılmaz hakkında açıklamala...

Ekonomide Yeni Açık Oranı Belli Oldu

Merkez Bankası, temmuz ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna...

Gök Taşı Toplamak için Dünyayı Dolaşıyor

Kadrolar için Atama Şartları Değişti

Milli Eğitim Bakanlığınca il milli eğitim müdür yardımcısı ve ilçe milli eğ...

Kenan Yıldız, "Golden Boy Web" Ödülünün Sahibi Oldu

Juventus forması giyen milli futbolcumuz Kenan Yıldız, 2024 yılı "Golden Bo...

Sokak Ortasında Kızına Şiddet Uygulayan Baba Yakalandı

Gaziantep Kentinde Sokak Ortasında Kızına Şiddet Uygulayıp Motosiklet Arkas...

Dilan Çiçek Deniz Estetiğin Dozunu Kaçırdı

Son zamanlarda özel hayatıyla konuşulan Dilan Çiçek Deniz, reklam yüzü oldu...

Van'da İranlı Turistlerin Boya ve Su Festivali Coşkusu

Kurban Bayramı’nda İranlı Turistlerden Renkli Festival Zi...

Yavuz Bingöl 5. Kez Evleniyor

Ünlü türkücü Yavuz Bingöl, yıllardır aşk yaşadığı Nilşah Ağaoğlu ile evleni...

Kurada Çıkan TOGG Aracını Uçuk Fiyata Satıyor

Bir vatandaş, kurada kendisine çıkan yerli otomobil Togg'u ilan sitelerinde...

Galatasaray'ın Yeni Transferi Mertens'ten "Kebap" İsyanı

Galatasaray'ın yeni transferleri Lucas Torreira ve Dries Mertens canlı yayı...

Suudi Kraliyetinin Yüzen Sarayı Bodrum Koylarını Salladı

Ege'nin incisi Muğla'nın Bodrum ilçesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri