Fransa “Afrika Elimizden Gidiyor” Telaşında

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Nijer’deki darbenin ardından dünyanın gözü kulağı Afrika’ya çevrilmiş durumda. Dünyanın en büyük uranyum ihracatçısı olan Nijer’deki etkisini kaybeden Fransa’daki 94 senatör, Macron’a mektup gönderdi. Fransa’nın Afrika’daki politikasını gözden geçirmesi çağrısında bulunan senatörler, “Dün Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, bugün de Nijer Fransa’yı, Fransız kuvvetlerini ve şirketlerini reddetti” ifadeleri kullanıldı.

Nijer’deki darbe sonrası 15 ülkeden oluşan bölgesel birlik ECOWAS’ın 7 günlük ültimatomu sona erdi. Ülkeye askeri müdahale riski bulunuyorken Fransa’da da başka bir tartışma dönüyor. Fransa’da farklı görüşlerden 94 Senatör, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, Paris yönetiminin son dönemde Afrika’da Fransız karşıtlığına dönüşen politikalarını kınayan bir mektup gönderdi. “Fransafrik olmadan Fransa Afrika’da silinmeye mahkum mu?” başlıklı mektupta, “Dün Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, bugün de Nijer Fransa’yı, Fransız kuvvetlerini ve şirketlerini reddetti.” ifadeleri kullanıldı.

BİR BİR FRANSA’YI ÜLKELERİNDEN KOVUYORLAR

Fransız basınında yer alan haberlere göre, aralarında Roger Karoutchi, Bruno Retailleau ile Christian Cambon gibi isimlerin yer aldığı 94 senatör, Macron’a Fransa’nın Afrika’daki politikasını gözden geçirmesi çağrısında bulunarak, “Fransafrik olmadan Fransa Afrika’da silinmeye mahkum mu?” başlıklı ortak mektup yazdı. Mektupta, “Dün Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, bugün de Nijer Fransa’yı, Fransız kuvvetlerini ve şirketlerini reddetti.” ifadesi kullanıldı.

Fransız Senatörlerden Macron’a Afrika politikası eleştirisi

FRANSIZCA KULLANIMI DA DÜŞTÜ

“Bugün, kıtada Fransafrik projesinin yerini askeri açıdan Rusafrik, ekonomik açıdan Çinafrik, diplomatik açıdan Amerikaafrik aldı” denilen mektupta, Afrika kıtasında Fransızca dilinin kullanımının da İngilizce’ye kıyasla düşüşe geçtiğinin altı çizildi.

Fransa’nın Cezayir, Tunus ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle ilgili sorunlarına atıfta bulunulan mektupta, Fransa’nın Sahra altı Afrika’da güçlü olduğu Fildişi Sahili, Senegal gibi ülkelerde de protesto edildiği hatırlatıldı.

“FRANSA’NIN AFRİKA VİZYONUNU MASAYA YATIR VAKTİ GELDİ”

Mektupta, Macron’a “Artık Fransa’nın Afrika vizyonunu ve Fransa ile bağlarını masaya yatırmanın zamanı gelmedi mi? Çünkü dost kıta Afrika, Fransa’nın bölgedeki varlığına artık tahammül göstermiyor gibi görünüyor.” sorusu yöneltildi.

Fransız Senatörlerden Macron’a Afrika politikası eleştirisi

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri