Kamu sektörü ve özel sektör arasında belli başlı farklar bulunmaktadır. Bir ekonomi için özel sektörün en az kamu sektörü kadar önemi bulunmaktadır. Ekonomi içerisinde iş sanayisinin iki ana türü olan özel sektör ve kamu sektörü birçok düzeyde benzer hizmetleri ortaya koymaktadır. Kamu sektörü devlete ait iken özel sektör özel işletme ve şahıslara ait olarak faaliyet göstermektedir.
Kamu Sektörü ve Özel Sektörü Arasındaki Fark
Kamu sektörü ile özel sektör arasında farkı anlamak için sorum kişinin kim olduğuna bakılarak anlaşılabilir. Kamu sektöründe çalışanlar için en üst yönetini Hükümet olurken, Özel sektörde çalışan için üst yönetim şirket ya da bir şahıs olabilmektedir.
Kamu sektöründe bulunan şirketler ağırlıklı olarak hizmet için çalışır. Kar amacından çok devlete ve halka hizmet vermek için çalışan kamu sektörü şirketleri kar amaçlamasada hizmetinin bedelini alarak devlete mümkün olan en az düzeyde yük olmakla görevlidir. Özel şirketler ise öncelikle karla ilgilenir ve kar için hizmet sağlar.
Kamu Sektörleri ve Özel Sektörler
Restourant, benzin istasyonu, perakende mağazalar gibi özel sektör şirketleri bulunabilmektedir. Devlet ise taşımacılıktan, bankacılığa kadar birçok sektör hizmet verebilmektedir. Hem kamu sektörü hemde özel sektörün içerisinde bulunduğu birçok alan vardır. Örneğin; devlet okulları hizmet verme amacında kamu kuruluşu olurken, vakıf üniversiteleri ve özel okullar ise yine hizmet vermeye çalışan özel kuruluşlardır. Kamu kuruluşu aldıkları yetkiler doğrultusunda vergiler sayesinde hizmetini vermeye devam ederken, özel okul ve Vakıf Üniversiteleri ise öğrencilerden aldıkları ücretler ile faaliyetlerini sürdürmekte ve kar ederek hizmet vermektedir.
Kamu ve Özel Sektör arasındaki bir diğer farkta çalışanlardır. Özel sektörde çalışmak biraz daha zor olarak görülür. Bunun nedeni ise özel sektörde sizden çok daha fazla performans beklentisi olmaktadır. Gerekli performansı sergilemediğiniz durumda ise işinize son verilebilmektedir. Kadrolu olarak kamu sektöründe çalıştığınızda ise çalışma saatleriniz, alacağınız maaş vb. belirlidir ve devlet koruması altındadır. Yapacağınız işin yükü özel sektöre göre daha azdır. Üstleriniz sizden gerektiğinden fazla performansı isteyemez. İstese bile yapamadığınızda sizi işten atma gibi yetkisi yoktur. Özel sektörde kar getirmediğiniz yani şirkete faydalı olmadığınızda işten atılma olasılığınız yüksektir. Kamu sektöründe çalıştığınızda ise sadece verilen görevi yerine getirmeniz yeterlidir.
Özelleştirme Nedir?
Kamu sektörü genellikle özel sektörün yetişemediği ya da başarılı olmadığı noktalarda yer alır. Devlet bir kamu kuruluşunun yeterli düzeyde çalışma sağlamadığını ve devlete ekonomik olarak aşırı yük getirdiğini düşürse ya da çalışanların gerekli hizmeti vermediğini düşünmesi durumunda özelleştirmeye gidebilmektedir. Günümüzde özelleştirilen birçok kurum daha iyi hizmet vermektedir.