KTÜ'lü Gençler Yakıtsız Araç Üretti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

KTÜ’de eğitim gören 7 öğrenci 3 sene evvel bir araya gelerek K-TECH TEAM adlı grupı kurdu. Öğrenciler çok evvel geliştirdikleri vasıtayla çok evvel Türkiye üçüncülüğü kazanarak Londra’da Türkiye’yi temsil etti. Dünya 8’incisi bulunan öğrenciler bu sene da yine 4 tekerlekli bir vasıta yaptı. Kilometrede 1 kuruş yakan etraf arkadaşı hibrit vasıta ilerleten öğrenciler araca ‘Yavuz’ adını verdi. Öğrenciler geliştirdikleri vasıtayla 2018’de Londra’da düzenlenecek yarışmada dünya şampiyonluğunu hedefliyor.

170 KİLOMETRE HIZA ÇIKABİLİYOR

K-TECH TEAM grup kaptanı Hicabi Bal, “Günlük vasıtaylardan değişik olarak aracımızda hiçbir fosil yakıt kullanılmıyor, tamamıyla hidrojen ve batarya üstüne hibrit biçimde geliştirilmiş bir vasıta. Normal vasıtayların sürati ile anında anında aynı hızlara çıkabiliyor, maksimum sürati 160 -170 kilometre civarinda aşağı yukarı olarak bir tüp hidrojenle 600- 700 kilometre seviyesinde yol yapılabilir. Kilometre de yakıt tutarı aşağı yukarı olarak 1 kuruşa denk geliyor” dedi.

KARBON FİBER VE ALAŞIMLI ALİMİNYUMDAN ÜRETİLDİ

Bal, Öncelik ile en büyük sorun bizim gibi çalışmaya çalışmak isteyen bir çok öğrenci var ama çok çok destek verilmiyor. Bu işler AR-GE adımında bulunduğu amacıyla çok çok maliyetli oluyor. Ancak destek evresinde baya sorun oluyor. Sağolsun bu sene bizi Trabzon Valiliği destekledi. Aracımızın hafif olabilmesi amacıyla karbon fiberden ve yüksek alaşımlı aliminyumlardan yapılması gerekiyordu bunlarda gerektiğince maliyetli malzemeler ancak elimizden geldikçe uğraştık aracımızı meydana çıkardık” olarak konuştu.

“5 AYDA ORTAYA ÇIKTI”

Aracın kaporta aksamını yapan Sivaslı Mehmet Usta ise,”Aracı ilk evvel çizdik ve mastar oluşturduk. Mastarı değişik malzemelerle besledik. Farklı malzeme olarak macun ve polyester kullandık. 5 aylık sürecin sonrasında vasıta meydana çıktı” diye konuştu.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri