Ramazanda Fiyatları Yükseltmek Fırsatçılıktır

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki fark en çok yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldü” dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan evvel yapımcı ve market fiyatlarını açıkladı.
Her ramazan evvel gıdaya talebin arttığına ve birtakım ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret eden Bayraktar, bunun yapımcıden mi aracıdan mı kaynaklandığını belirleme etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.
Ramazana saseneı günler kala market fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 16 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, markette fiyat düşüşünün yüzde 40,82 miktar ile en çok karpuzda görüldüğünü, en çok fiyat artışının ise yüzde 34,31 ile kabakta kaydedildiğini belirtti. Ramazan evveli yapımcı fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 12 üründe fiyat değişimi görülmezken, 10 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı ortaya geldiğine ilgi çeken Bayraktar, yapımcıde fiyatı en çok düşen ürünün yüzde 45,45 ile karpuz bulunduğunu, en çok fiyat artışının da yüzde 39,56 ile limonda görüldüğünü kaydetti.

Hayvansal ürünlerden yumurtada, mayısın son iki haftasında birtakım çiftliklerde görülen kuş gribi vakalarına bağlı şeklinde hem iç piyasada hem de ihracatta bir daralma ortaya geldiğini, arzda çoklık gibi etkilerle yumurta fiyatlarının 20,5 kuruştan 17,5 kuruşa kadar gerilediğini izah eden Bayraktar, ihracatın yükselmesi ile birlikte fiyatların tekrar 21 kuruşa çıktığını söyledi.
“Ramazanda et sorunu görülmüyor”
Et kullanımının de arttığı ramazanın, fiyatlarda yukarıya yönlü bir baskıyı yanında getirdiğine ilgi çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:
“Ramazanda muhakkak bir hayvan sorunu olmayacaktır. Kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonu geçmiştir. Ramazan ayında bir et sorunu görülmüyor. Üretici desteklendiği prosese ülke insanımızın lüzumsinimi bulunan eti üretir. Bu ramazanda da bu tür olmuştur. Hiçbir kaygıya lüzum yok.”
“Kuru incir 6 kat pahalı satılıyor”
Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki en çok farkın yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, kuru incirin 6 kat, maydanozun 5,7 kat, salatalığın 5 kat, karpuzun 4,8 kat, kabağın 4,6 kat, kuru fasulyenin 2,7, nohutun 2,6 kat ve sütün 2,8 kat çokya tüketiciye satıldığına ilgi çekti.
Bu sene ve geride bıraktığımız sene ramazan evveli fiyatları karşılaştırıldığında yapımcı fiyatlarında, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, bundan ileri senelerde ramazanın gittikçe ürün fiyatlarının yüksek bulunduğu ilkbahar devresine doğru kayacağını ifade etti.
“Üretici-tüketici fiyatlarındaki makas kapatılamıyor”
Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını ifade eden Bayraktar, pazarlamadaki problemler sebebiyle yapımcının düşük fiyata ürün satarken, tüketicilerin de oldukça pahalıya tüketmek halinde kaldığını söyledi.

Benzer Haberler

Seret Et'in Konkordato Talebi Reddedildi

Et ve gıda sektöründe yaklaşık 39 yıldır faaliyet gösteren Seret Et ve Gıda...

Merkez Bankasından Kişi Ve Kuruluşlara Karşı Uyarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda ilgili mevzuatın g...

Samsun'da Balık Ucuz Ama Talep Yok

SAMSUN'da balık tezgahlarında istavrit, barbun, mezgit ve hamsinin kilosu 1...

Bosch Yüksek Basınç Pompalarını Türkiye'de Üretecek

Bosch Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin halihazırda Bursa'da devam ettiği...

İngiltere'de Peş Peşe Krizler! 517 Milyon Sterlinlik Zarar

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden olan İngiltere'de perakende sekt...

Tosuncuk'un Hakkında Önemli Başka Suçlamalar

Çiftlik Bank üzerinden 500 milyonluk vurgun yaparak 77 bin kişiyi dolandıra...

Piyasalarda Gün Sonu Değerleri

Çiftçiler Daha Önce Böyle Bir Kuraklık Görmedi

Yıllık ortalama 2,5 milyon ton buğdayın üretildiği Konya Ovası'nda, kuraklı...

Doğu Ekspresi'nde Bilete Büyük Zam

Görkemli manzarasıyla en güzel tren rotalarından birisi olan Doğu Ekspresi'...

Düğün Salonları ise 1 Temmuz'dan İtibaren Hizmet Vermeye Başlayacak

Evlilik hazırlıkları yapan çiftlerin merakla beklediği "Nikah ve düğün salo...

Restoran ve Marketlere Yeni Zorunluluk

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketici haklarını ve gıda güvenliğini güçlendirm...

Bakanlık'tan Zincir Marketlere Öneri

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda israfını engellemek için marketlere çeşitli ...

Mangal Yasağı Tavuk Fiyatlarını Düşürdü

Türkiye'de yangınlardan dolayı getirilen mangal sınırlamasıyla ızgaralık be...

Hamsi Gürcistan'dan Geldi, Fiyatı 10 TL'ye Düştü

Gürcistan karasularında Sinoplu balıkçılar tarafından avlanan hamsi tezgahl...

Arçelik, Japon Devi Hitachi'nin Hisselerini Almak için Görüşüyor

Japonya merkezli Hitachi firması, ev aletleri sektöründeki hisselerinin yak...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri