Belgrad’daki Cumhurbaşkanlık binası önünde toplanan dernek delegesi kadınlar, “Sırbistan kendisine bir bak”, “20 yıl, 20 ayna” olarak dövizler taşıdı. Sırbistan’ın aynaya bakması gerekliliğini ve aynadaki yansımasını, gizlemek, unutmak ve muhafaza etmek istediğini fakat o çirkin yüzüyle yüzleşmesi gerekliliğini altını çizen eylemciler, protesto esnasında simgesel olarak ayna taşıdı.
Dernek Başkanı Staşa Zayoviç, burada yaptığı açıklamada, Sırbistan’nın aynaya baktığı vakit çirkin yüzünü gördüğünü, fakat devletin ve toplumun bu çirkin yüzü gizlemeye çalıştığını öne sürdü.
Zayoviç, “Sırbistan aynaya baktığında Srebrenitsa’yı görecek. Aynaya baktığı vakit geçmişle yüzleşir. Geçmişte (soykırımda) yaşanan kötülükler, şimdiki vakitte kurbanlara ve yakınlarına saygı göstermeyerek yapılıyor” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Emniyet Kurulu (BMGK) yönünden 1948 senesinde kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal eden BM’nin tek delegesi Sırbistan olduğuna da ilgi çeken Zayoviç, “Sırbistan, Srebrenitsa soykırımındaki sorumluluğunu açık olarak kabul etmesi lazım” diye konuştu.
Zayoviç, “Bu ülke (Sırbistan) ve onun temsilcileri Srebrenitsa kurbanlarının acıların paylaşmak amacıyla ne siyasi iradeye ne de ahlaki kapasiteye sahip değildir” dedi.
Siyah Giyen Kadınlar Derneği üyeleri oldukça sonra Sırbistan Meclisi ve hükümetine 11 Temmuz’un Srebrenitsa Anma Günü olarak kabul edilmesi amacıyla mektup gönderdi. Herhangi bir vakanın yaşanmadığı protesto esnasında yoğun emniyet önlemlerinin alındığı görüldü.