Türk Profesor’den Korkutan Öngörü

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, tam kapanma olmazsa 2-3 ay içerisinde çok daha şiddetli bir pandemi ile karşı karşıya kalınacağını belirterek, “Pandeminin ortadan kalkması ancak aşı ile olacak” dedi.

Hem Çin menşeli hem de Alman menşeli Kovid-19 aşılarının Türkiye’de gönüllü uygulamalarının koordinatörlüğünü yürüten Hacettepe Üniversitesi’nden Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Çin aşısının şu ana kadar 1200 sağlık çalışanı dışında 3 bin gönüllüye, Alman aşısının da 79 gönüllüye uygulandığını ve her iki aşıda da ciddi bir yan etki görülmediğini belirtti.

“HENÜZ 500 GÖNÜLLÜNÜN 2’NCİ DOZAŞISI TAMAMLANDI”

Çin aşısının Faz 3 çalışmalarının 25 merkezde hala devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Akova, şimdiye kadar yapılan aşılamalarda ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadığını aktarırken, etkinliğini henüz bilmediklerini kaydetti. Prof. Dr. Akova, “Henüz 500 civarında gönüllünün 2’nci doz aşısı tamamlandı. 2’nci dozdan sonra aradan 14 gün geçecek. Ondan sonra hastalanan olup olmadığına bakacağız. Bu hastalananlar içerisinde de yapacağımız ara analizde kimin aşı aldığını, kimin plasebo aldığını belirleyip, ayrı bir komite var bunu değerlendirecek. Bu ara değerlendirmeye göre ‘bu aşı etkilidir, değildir’ kararı verilecek” diye konuştu.

“GELECEK AŞININ HERKESE YETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Çin menşeli Kovid-19 aşısının 11 Aralık’ta itibaren Türkiye’ye bir miktar gelmesinin beklendiğini hatırlatan Prof. Akova, “Aşı gelir gelmez yapılmaya başlanmayacak. Aşıların kontrol edilmesi, değerlendirilmesi için 2 haftalık bir sürenin geçmesi lazım. Aşılar bu hafta sonuna doğru gelirse, Sağlık Bakanlığı da uygun görür onaylarsa, Ocak ayı başından itibaren uygulanmaya başlanır diye düşünüyorum. Çin menşeli Kovid-19 aşısı normal buzdolaplarında saklanabilir nitelikte. 2 ila 8 derecede muhafaza edildiği takdirde aktivitesinden herhangi bir şey kaybetmiyor. Dolayısıyla o ortamda muhafaza edilecektir. Aşının herkese birden yetmesi mümkün değil. Önce sağlık personeli, sonra diğer risk gruplar eldeki aşının miktarına göre aşılanacak” dedi.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri