VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) Nedir ve Nasıl İşler?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

VİOP yani Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, borsada tecrübeli olanların kolaylıkla anladığı, tecrübesi olmayanların ise anlamakta güçlük çektiği bir konudur. Fakat en basit haliyle anlatmak gerekirse VİOP, kaldıraçlı bir işlem türüdür. Bu da sizin kazanırken normale göre çok daha fazla kazanacağınız, kaybederken ise zararınızın normalden daha fazla olacağı manasını taşır.

VİOP kullanıcıları, belirli bir tarihte gelecekteki fiyat üzerinden işlemlerini gerçekleştirir. VİOP’ta işlem yaparken, iki yol kullanılır. İlki, belirli bir tarihte gelecekte bir varlığın alım veya satımını taahhüt eden yani vadeli işlem sözleşmeleridir. Diğeri ise belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar, önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden alım-satım yapıldığı opsiyon sözleşmeleridir. Kullanıcılar, bunun için bir teminat yatırmak zorundadır.

Yatırımcının VİOP’ta en büyük avantajı, piyasadaki farklı fiyatlardan faydalanıp, kendine yeni planlar oluşturabilir ve spekülasyonlar doğrultusunda para kazanabilir. Bu arada VİOP işlem yapabilmek için aracı kurumlar üzerinden hesap açmanız gerekiyor.

VİOP’un ne olduğunu öğrendikten sonra da nasıl işlem yapmanız gerektiği konusunda aklınızda soru işaretleri varsa, aşağıdaki birkaç adımı izlemeniz yeterli olacaktır.

  1. Aracı Kurum

İşlemlere başlamadan önce bu konuda hizmet veren bir aracı kurum ile anlaşma sağlamalısınız. Söz konusu aracı, size piyasa verilerini sağlayacak ve işlemlerinizde yardımcı olacaktır.

  1. Hesap Açılışı

Hesap açmak için kimlik bilgileriniz de dahil olmak üzere sizden birkaç belge istenecek. Bu konuda aracı kurum, sizi yönlendirecektir.

  1. Teminat

İşlem yapmaya başlamadan önce bir teminat bedeli ödemeniz gerekir. Az önceki maddede olduğu gibi yine aracı kurum size bilgilendirme sağlayacaktır.

  1. Platform Kullanımı

İşleme başlamadan önce aracı kurum, hangi platform üzerinden işlem yapacağınızı size söyleyecektir. Artık bu uygulama üzerinden tüm VİOP işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Doğru Seçim

Platforma girişinizi sağladıktan sonra artık işlem yapmaya hazırsınız demektir. İstediğiniz varlığı artık alabilirsiniz.

  1. Emir Yönetimi ve Riskler

Satın alma işlemini yaparken, kendinize uygun bir emir seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca kendinize stop-loss yani bir durma noktası belirlemelisiniz. Kaldıraçlı işlemlerde zararlar fazla olabileceği için bu durum, sizin kaybınızı minimize edecektir.

  1. Takip ve Yeni Gelişmeler

Kaldıraçlı işlemleri her zaman takip etmelisiniz. Sadece satın aldığınız varlığı değil ona ait gelişmeleri ve haberleri de okumakta fayda var. Bu gelişmeler, hissenin gidişatı konusunda büyük önem taşır.

  1. Çıkış

Satın aldığınız hisse beklediğiniz seviyeye geldikten sonra bir kâr realizasyonu yapmanız gerekir. Diğer bir olasılıkta zarar ettiyseniz de buna göre pozisyondan çıkış yapabilirsiniz.

Her şeyden önce unutulmamalıdır ki burada yazan bilgiler ile VİOP hakkında temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, kaldıraçlı bir işlem olduğu için büyük zararlara yol açabilir. Bu yüzden VİOP’u tamamen öğrenmeli ve gerektiği takdirde ise eğitim almalısınız.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri