6’lı Masa’nın Mutabakat Metni Kesinleşti

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı adayını Kemal Kılıçdaroğlu olarak duyuran Millet İttifakı liderleri, 12 maddelik ortak bir açıklamaya imzalarını attı. Farklı detayların yer aldığı metinde, aylardır süregelen ‘Her partiye bakanlık verilecek’ iddiaları da kesinleşmiş oldu. 4. maddede “Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin çıkardığı vekil sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir.” ifadeleri yer aldı.

Millet İttifakı’nı oluşturan 6 lider, İYİ Parti ile yaşanan krizin ardından dün tekrar masaya oturdu. Saatler süren toplantının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6’lı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Saadet lideri Temel Karamollaoğlu açıklamayı yaparken, Kılıçdaroğlu da daha sonra mikrofonu eline alarak teşekkürlerini iletti.

6’lı Masa toplantısının ardından bir de ortak yazılı açıklama yayınlandı. Bu metinle birlikte aylardır süregelen ‘Her partiye bakanlık verilecek’ iddiaları da kesinleşmiş oldu. Listenin 4. maddesinde; “12 maddelik açıklamanın son maddesinde Yavaş ve İmamoğlu’na ilişkin, “İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır” ifadeleri yer aldı.

Liderlerin imzaladığı 12 maddenin tamamı ise şu şekilde:

  1. Geçiş Sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
  2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
  3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
  4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. ittifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
  5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
  6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
  7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
  8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
  9. Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
  10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının – varise – siyasi parti üyeliği sona erecektir.
  11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13.Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
  12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlere Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.

Öte yandan, adaylığının açıklanmasının ardından CHP Genel Merkezi önünde partililere seslenen Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bir seçimi kazanmaktan fazlasına adayım. Gönülleri kazanmaya, korkuşları aşmaya, küskünleri barıştırmaya adayım. Sadece ben değil, oy vermeye gidecek olan herkes bu ülkeyi hak ettiği yaşam için değiştirmeye aday. Ben uzun bir yolculuktan geldim. Heybemi bu güzel insanların öyküleriyle doldurdum. Şimdi onlarla birlikte adayım. Bize kader dedikleri bu nizamı değiştirmek istiyoruz. Çaldıkları 418 milyar doları isteyen herkes aday. Sadece bana oy vermeyeceksiniz; kendiniz, sevdikleriniz ve geleceğiniz için oy vereceksiniz. Bu topyekun bir değişimin başlangıcı. Hak ettiğimiz düzeni yeniden kuracağız. Aday ben değilim, aday hepimiziz. Sevgili halkım, eyvallah, başlıyoruz.”

Benzer Haberler

Barcelona, Eski Oyuncusu Henrik Larsson'u Teknik Ekibe Dahil Etti

Şampiyonlar Ligi'nde Bayern Münih'ten 8 gol yiyerek tarihi bir yenilgi tada...

Deprem Yağmacıları Bakan Soylu'ya Soruldu

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6'...

Kanal İstanbul için İş Makineleri Çalışmaya Başladı

Kanal İstanbul projesinin güzergâhında bulunan Sazlıdere Barajı'nı balçıkta...

Selden Etkilenen Yerler için "Mücbir Sebep Hali" İlan Edildi

Karadeniz bölgesindeki sağanak yağışlar Kastamonu, Sinop ve Bartın'da sel f...

Amerika'da Bir Günde Görülen Rekor Vaka Sayısı

Birçok Avrupa ülkesinden sonra ABD'de de dün günlük koronavirüs vaka sayısı...

Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan

Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Merkez...

Çin'de Test Treni İşçilere Çarptı: 11 Ölü

Çin’in Yunnan eyaletinde yapılan test sürüşü sırasında meydana gelen kaza, ...

Çok Sayıda Şehir için Kar Alarmı Verildi

Meteoroloji’den Peş Peşe Uyarılar Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurt geneli...

Dekolteli Pozları Önce Paylaştı Sonra Sildi

Ünlü pop yıldızı Selena Gomez, Instagram hesabından makyajsız ve doğal hali...

Danimarka'da Mutasyon Korkusuyla 17 Milyon Vizon Yakılacak

Danimarka'da Kasım ayında hayvanlarda koronavirüsün mutasyona uğradığının g...

Barcelona, Arda Güler'in Kuyusunu Kazmaya Başladı!

Real Madrid'in Barcelona'nın elinden kaparak Arda Güler'e imza attırması gü...

Döviz Bürolarında Kimlik Tespiti Şartı Esnetildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu h...

Milan Taraftarının Baskısı Donnarumma'yı Ağlattı

Gelecek sezon Milan'dan ayrılmasına kesin gözüyle bakılan İtalyan kaleci Gi...

31 Yıldır Bekliyor, Değeri 100 Milyondan Fazla

Merter'de 31 yıl önce yapımına başlanan değeri 100 milyonu aşan bina, atıl ...

Seda Sayan, Çağlar Ökten'i Öpücüklere Boğdu

Seda Sayan, nisan ayında nikah masasına oturduğu Çağlar Ökten ile tanışma y...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri