Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a Hafter Tepkisi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’i ülkesinde ağırlamasının, Libya’ya barış getirme yönündeki çabaları sabote ettiğini belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, konuya ilişkin yaptığı Twitter paylaşımında, Yunan-Rum ikilisinin Doğu Akdeniz’de maksimalist iddialarla komşu ülkelerin haklarını gasp ettiğine dikkati çekti. Çavuşoğlu, (ikilinin) bu iddiaları AB’yi de kullanarak meşrulaştırmaya çalışmalarının bölgede barış ve istikrara zarar verdiğine dikkati çekerek, “Bunun son örneği Libya. Libya’daki meşru hükümetle yaptığımız iki mutabakat muhtırası Yunanistan’ın eteklerini tutuşturdu.” ifadesini kullandı.
“DÜŞMANIMIN DÜŞMANİ DOSTUMDUR’ ANLAYIŞI İLE HAREKET EDİYORLAR”
Yunanistan’ın diyalog yerine, meşru hükümetle diplomatik ilişkileri kestiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Ne yazık ki, ‘Düşmanımın düşmanı dostumdur’ anlayışı ile hareket ediyorlar. Aslında bunun arkasında deniz yetki alanı iddialarını Libya’ya da empoze etme gayretleri var. Geçtiğimiz yıllarda da Girit’in güneyinde Libya’nın hak ve çıkarlarını gasp edecek şekilde petrol ve doğal gaz ruhsat sahaları belirlemişlerdi. Bu durum karşısında Libya’nın meşru hükümeti de haklarını korumak için bizimle mutabakat muhtırası imzaladı. Yunanistan’ın Hafter’i ülkesine çağırması ve kendi ulusal gündemini ön plana çıkarması Libya’ya barış getirme yönündeki çabaları sabote ediyor. Bu beyhude çabaların bir sonuç vermeyeceğini, boşa kürek çektiklerini Yunan dostlarımıza hatırlatmak isteriz.”

Mevlüt Çavuşoğlu
NE OLMUŞTU?
Almanya’nın başkenti Berlin’de 19 Ocak’ta düzenlenecek Libya konulu konferans öncesinde Yunanistan’a “ani ve gizli” bir ziyaret gerçekleştiren Hafter, Atina’da Başbakan Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile dün bir araya gelmişti.
Miçotakis-Hafter görüşmesi sonunda açıklama yapılmazken, Dendias, Hafter ile yaklaşık bir saatlik görüşmesinde Libya konusunun ele alındığını belirterek, “Mareşal Hafter’den Berlin Konferansına yapıcı şekilde katılmasını istedik. (Hafter’i) Ateşkesi, güvenlik ortamının yeniden sağlanmasını, paralı askerlerin uzaklaştırılmasını ve es-Serrac (Birleşmiş Milletler nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz) ile Erdoğan’ın imzaladığı kanunsuz anlaşmaların geçirsizliğinin tanınmasını başarması konusunda cesaretlendirdik.” ifadelerini kullanmıştı.

Benzer Haberler

Mauro Icardi'den Fenerbahçe'lileri Kızdıracak Mesaj

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde aldığı sürpriz mağlubiyetin ardından...

Vergi ve SGK Borçlarının Yapılandırılmasına Çalışıyoruz

Yeni istihdam paketine ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Me...

Putin'in Yeni Savaş Makinesi "Belgorod" Denize Açıldı!

Karadeniz sularında İngiliz savaş gemisine uyarı ateşe açarak tansiyonu yük...

Hafter'in, Trablus'ta Askeri Okula Düzenlediği Saldırı Kameralara Yansıdı

Libya'da Hafter güçleri tarafından askeri okula düzenlenen ve 30 öğrencinin...

Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattının İnşaatı Tamamlandı

Rus enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin...

ABD'de, Vatandaşlar Akıllanmıyor: Plaja Akın Ettiler

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ABD'nin Fl...

Oyuncu Ferdi Atuner Yağmacılara Ders Verdi

Koronavirüsün Türkiye'ye gelmesinin ardından binlerce insan marketlere akın...

Dünyaca Ünlü Golfçü Paige Spiranac'ten Kötü Haber

Dünyanın en güzel kadını seçilen ünlü Paige Spiranac'ten üzen bir haber gel...

İğneden ipliğe Savaş Zamları Geliyor

Korona salgını sonrası gelen zamları dolardaki yüksek artış sonrası gelen z...

Çoğu Yetim ve Öksüz 15 bin Çocuğun Yüzü Gülecek

Aşısıza Hayat Artık Daha Zor

Aşı yaptırmayanlara bugünden itibaren uçak yolculuğu, toplu taşım araçların...

Polonya Yanlışlıkla Çekya'yı İşgal Etti

Polonya Savunma Bakanlığı, iki ülke sınırında koronavirüs önlemleri kapsamı...

Abd ve Çin Birlikte Virüs Oluşturmak İstedi Mi?

ABD'li ve Çinli bilim insanlarının 2018 yılında yaptığı hibe başvurusu düny...

Emeklilik Sonrası Cheltenham Town'u Satın Alabilir

Futbol kariyerinin son dönemini Suudi Arabistan'ın Al-Nassr takımında sürdü...

Yüz Yüze Eğitime Sayılı Günler Kala 34 Okulda Vaka Tespit Edildi!

Koronavirüs tedbirleri gereği okullar 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle başlay...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri