KPSS Nedir?
Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen KPSS, Kamu’da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarımız için hazırlanan sınavda alınan puan sonucu personel olarak yerleşmek için girilmesi zorunlu bir sınav sistemidir. KPSS girerek alınan puana göre yüksek puandan düşük puana doğru, açılan kadrolara yerleştirmeler gerçekleşmektedir. KPSS bilinen adıyla Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS-A ve KPSS-B olmak üzere 2 farklı kulvarda yapılmaktadır.
1999 yılında başlayan KPSS ilk olarak DMS olarak adlandırıldı. Sonrasında KMS adını alan KPSS 2002 yılında niyahet şu anki adına kavuşarak günümüze kadar geldi. Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS, kamu kurum ve kuruluşlarına personel olarak atanmak isteyenlerin KPSS sınavından aldıkları puanlarla değerlendirilerek devlet memur olabilmeleri için yapılan bu sınavlar adeletsizliğide gidermektedir. Bu sayede herkes bilgisi doğrultusunda memur olma şansını kendi belirlemekte ve diğer adaylarla yarışabilmektedir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı Hakkında Herşey
KPSS-A kadroları daha yüksek mertebeler için başvuruları içerirken, KPSS-B ise KPSS-A dışında kalan tüm kadroları içermektedir. KPSS Önlisans ve KPSS lisans sınavları yapıldığı tarih itibaren 2 yıl boyunca geçerli olmaktadır. Alınan puanlar 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru için geçerli olmakla birlikte 2 yıl sonra yapılacak yeni KPSS sınavında eski puanlar geçersiz sayılmaktadır. Bu yüzden 2 yıl içinde memur olamamış kişilerin 2 yıl sonrasında tekrar sınava girmesi gerekmektedir.
KPSS Sınavında Matematik, Türkçe, Genel Kültür vb. dallarda sorular sorulup, bu sorular için belirli süreler verilmektedir. 100 üzerinden alınan puan ile kadroya göre tercihler yapılarak Kamu Personeli olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.