Yüz Nakli Nedir? Nerde Yapılır?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yüz nakli, bir  insanın yüzünün bir kısmının ya da tamamının tıbbi bir müdahaleyle yeniden yerleştirilmesini içeren cerrahi bir operasyonudur. Tüm dünyada gerçekleştirilmesi deneysel olarak nitelendirilen bu operasyon ilk defa Türkiye’de başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi cerrahlarından Ömer Özkan’ın başkanlığını üstlendiği ekip tarafından o zamanlar 19 yaşında olan Uğur Acar isimli şahsa yapıldı.

Tüm dünyaya deklare edilen bu başarılı operasyon sonrası tıp dünyası Türkiye’yi konuşmaya başladı. Yüz nakli, doğuştan kaynaklanan bir özür sonrası ya da yanık, kaza, travma veya hastalık gibi etkenler nedeniyle yüz kısmında bozulmalar meydana gelen insanlara yapılır. Genellikle hayatını kaybetmiş insanların aileleri tarafından alınan organ nakli kararı sonrasında uygun doku yapısındaki insanlara nakledilir.

Bu operasyon tam nakil şeklinde adlandırılır. Tehlikeli ve ciddi bir operasyondur. Nitekim doku uyuşmazlığı sonrası gelişen komplikasyonlarda ölüme neden olabilir. Ciddi uzmanlık gerektiren bir estetik operasyonudur bu nedenle bu tarz ameliyatı yapabilecek hekim sayısı oldukça sınırlıdır. Kısmi nakillerde, yani yüzün belirli bir kısmının yama şeklinde kapatılmasına yönelik  operasyonlar ise hastanın arka kalça ya da but derisinin yüzüne nakledilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Ama yeme içmeleri de bir o kadar fazladır ki buda aile bütçesine ekstra bir külfet getirmektedir. Aileleri tarafından da tembelliğe teşvik edildikleri gözlemlenmiştir. Atsan atılmaz satsan satılmaz zihniyeti ile çalışmaya zorlanmadıkları için rahatları ve keyifleri fazlası ile yerindedir.
Kısaca, tembel insanlar, kendilerine faydaları olmadığı gibi çevrelerine de faydası olmayan, aksine ailesine zararı dokunan belki biraz kaba olacak ama koala yaradılış itibarı ile öyle olabilir o yüzden asalak diye tabir ettiğimiz yiyip içip yatan kişilerdir.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri