Genellikle yüzde ve başta görülen şiddetli ağrılar şeklinde seyreden Nevralji, sinir sistemi rahatsızlıklarından bir tanesidir. Ağrılar yüz ve başın haricinde vücudun diğer bölümlerinde de olabilirler. Sebebi belli olmayan Nevraljiye temel veya birincil Nevralji denilirken, sebebi belli olan Nevraljiye, sentomatik veya ikincil nevralji denilmektedir. İkincil Nevralji, sıkışma, sinirin ezilmesi, donma, yabancı bir cismin batması, tümör, anevrizma, kırık kemik parçalarının batması gibi bölgesel etkiler nedeniyle meydana gelebilir.
Birincil Nevralji ise alkol, arsenik, tütün, kurşun, cıva zehirlenmeleri gibi iç toksik kökenli ya da frengi, tifo, malarya, grip, paratifo gibi dış toksik kökenli hastalıklardan veya damla hastalığı, şeker hastalığı, romatizma, Zayıflık, nevrastani, isteri gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Nöbetler şeklinde gelen Nevralji atakları, aniden ortaya çıkan dayanılmaz ve birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ağrılar şeklinde görülmektedir. İki nöbet arasında hasta kendini çok iyi hissederken Nevralji atağı, Hareket, yorgunluk, hıçkırık, bölgesel basınç, hatta sadece bir öksürük ya da bir esneyiş sonucunda bile başlayabilir. Tedavisi çok zor olan Nevralji de röntgen ya da morötesi ışınlarla ışınım, sıcaklık uygulamaları, ısı tedavisi, ses ötesi tedavisi, galvonoterapi, ağrı kesici iğneler, B1 vitamini, kan çekici maddeler, bölgesel sürülen ağrı kesici pomatlar, arı ve yılan zehirleri, ağrı yapan sinirin kesilmesi, ağrı yapan sinirin bir kısmının alınması veya ağrı yapan sinirin omurgadaki arka köklerinin kesilmesi gibi birçok işlem yapılabilmektedir.