diş teli fiyatları pek çok unsura bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tek bir çeneye diş teli takılması, diş yapısındaki bozukluğun oranı, tedavi fiyatını belirleyen temel unsurlardandır. Ayrıca birçok farklı tel çeşidi vardır. Yapılan tedavi çeşidin göre de fiyat değişiklik gösterir. Bunun için en doğru fiyat ancak hekim muayenesi sonrasında belirlenebilir.
Dişlerdeki çarpıklık miktarının fazla olması ya da dişlerin olması gerekenden daha da eğik olması, çenede fazla ya da eksik dişlerin olması gibi durumlar hastada bulunuyor ise diş teli fiyatları bunlara göre değişir. Bazen seneler önce çekilmiş bir dişin ağız içerisinde boşluğa sebep olması, yirmi yaş dişlerinin çıkıp ağızdaki diğer dişlere baskı yapması gibi durumlar bu sonuçları doğurabilir.
Diş telleri istenilen yöne doğru, belirli bir süre boyunca, dişlere sürekli olarak güç uygulanması prensibi ile çalışır. Bu tedavi ağızda estetiğini kaybetmiş dişler için kullanılır. Olması gereken yerden uzaklaşmış dişer ancak diş teli tedavisi ile eski konumuna getirilebilir. Tedavide uygulanan güç eğer çok fazla olursa dişlere ve dişleri çevreleyen etlere zarar verebilir. Dişlerin istenilen pozisyonu almaları yalnızca sürekli ve az bir basınçla sağlanabilir.
Tedavi öncesi dişlere yapıştırılan ve üzerinde tellerin geçeceği delikler bulunan küçük aparatlara braket ismi verilir. Braketler dişlerin üzerine yapışık olduğu için 24 saat boyunca tedaviye katkı sağlar. Bu braketlere, dişleri doğru bir şekilde yönlendirmeye yarayan minik kulplar denilebilir. Braketlere sabitlenen tel, dişleri olması gereken veya istenen konumuna döndürmek için dişlere belli bir güç uygular. Bu sayede yeterli olacak zaman dolduğunda dişler, estetik olarak çok daha iyi görünür.
Diş teli tedavisinin süresi her bir hastanın mevcut ortodonti problemine göre değişir. Diş teli tedavisi süresi 8 ay ile 30 ay arasında değişiklik gösteren bir periyotta devam edebilir. Ortodonti hastalarının diş teli takma süreci ortalama olarak 18-24 ay kadar sürer. Diş teli tedavisinin süresi ortodontist hekimin sahip olduğu bilgiye, tedavi süresince gösterdiği özene ve hastanın da hekim ile sağlayacağı işbirliğine bağlıdır.
Tüm bunlar yerinde ise tedavinin başarısı %100 oranında olur. Diş teli tedavisinin bitiminde, teller ağızdan çıkarıldıktan sonra dişlerin tekrar eski haline gelmemesi amacı ile pekiştirme apareyleri uygulanır. Bu apareylerin kullanılacağı süre ise yine hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.
Dişlerdeki çarpıklık ve bozukluklar, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da hastaya rahatsızlık verebilir. Bozuk bir diş yapısına sahip olan kişilerin dişlerini düzeltmek adına uygulanan tıbbı müdahaleye ise diş teli tedavisi ismi verilir. Diş teli tedavisi yalnızca bozuk bir diş yapısına sahip olan kişilere değil; dişi çıkmayan hastalara, dişleri ayrık olan hastalara, dişleri kırık olan hastalara, damak darlığı gibi sorunlar yaşayan hastalara veya çene yapısı ileride veya geride olan hastalara da uygulanabilir. Bunlar gibi birden fazla sebebe bağlı olarak uygulanan diş teli tedavisi için 4 çeşit tedavi alternatifi sunulur.
Bunlar;
Bu tedaviler hasta tercihine veya hastanın mevcut durumuna göre seçilir ve uygulanır.