Çölyak Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çölyak hastalığı tıptaki adıyla Gluten Enteropatisi, bağırsaklarda sindirimi sağlayan villus adı verilen tüysü oluşumların bozulmasına sebep olan, buna bağlı olarak yiyeceklerin emilimini engelleyen  ve ince bağırsakta hasar oluşmasıyla sonuçlanan alerjik bir sindirim sitemi hastalığıdır. Bu hasara emilimi sağlanamayan yulaf, buğday, çavdar, arpa gibi tahılların içerisinde yer alan glüten isimli protein neden olmaktadır. Genetik bir hastalık olan Çölyak aileden geçmektedir. Çok nadir olarak çevresel nedenlerle oluştuğu da bilinmektedir. Yaşamın herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilen Çölyak hastalığının teşhisi oldukça zordur.
Kişilerde yıllarca hiçbir belirti vermeyen Çölyak hastalığı, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, Kas zayıflığı, yaşa göre kilo azlığı, ishal, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, kusma, bezginlik, nedeni belli olmayan karaciğer hastalıkları, ağız içinde oluşan aftlar, sinirlilik, büyüme geriliği, iştahsızlık, kemik ve eklem ağrıları, gaz şikayetleri, ciltte kaşıntılı döküntüler gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Genellikle glüten içeren ürünler yendiğinde şikayetlerde büyük bir artış gözlemlenir. Bu hastalığın belirtileri başka birçok hastalığın belirtilerine benzediğinden, teşhis koymak bu hastalıkta oldukça zordur. Çölyak hastalarına kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konulabilir. Hastalığın tek tedavisi ömür boyunca glüten içeren hiçbir ürünü yememekten geçmektedir.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri