Hamilelik güzel duyguların heyecanla karıştığı muhteşem bir süreç. Peki, hamilelik sürecinde diş sağlığı için hangi bakım kurallarına uyulmalı? Hamilelikte diş çektirilir mi? Hamilelikte diş eti kanaması ne anlama geliyor? Hamilelik ve diş bakımı, diş sağlığı konusunda Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya bilgiler verdi:
1. TRİMESTERDE DİŞ SAĞLIĞI
“Hamilelik döneminde bebeğin organlarının geliştiği 1. trimester çok önemlidir. Bu dönemde diş tedavisinden kaçınmak gerekir. Ancak apse ya da diş eti iltihabı gibi bir durum söz konusu ise enfeksiyon bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hamilenin rutin olarak gittiği jinekolog doktor gözetiminde diş tedavisi yapılabilmektedir.
HAMİLİĞİN 3. TRİMESTER DÖNEMİ
Hamileliğin 3. trimesterinde ise hamilelik yüzünden hasta rahat bir şekilde hareket edemediğinden dolay dişçi koltuğunda rahat oturamaz. Bu durumda anne adayı rahatsızlık duyabilir ancak hekim kontrolünde yapılan diş tedavileri için bir sakınca yoktur. Hamilelikte diş tedavisi ile ilgili soru işaretleri olanlar planlı hamilelik öncesinde tam teşekkülü bir diş kontrolü yaptırarak süreci daha rahat geçirebilirler.
DİŞ KAYBI SÖYLENTİSİ DOĞRU DEĞİL
Hamilelik döneminde kadınların mutlaka diş kaybı yaşayacağına dair bir inanç vardır. Ancak bu inanç bilimsel veriler ile desteklenmemektedir. Hamilelik esnasında bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu annenin dişlerinden aldığına bu durumunda her hamilelikte bir diş kaybına neden olacağına dair inanış gerçek olmamakla birlikte hamilelikteki değişimlerin diş sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Hamileliğin dönemlerine göre diş tedavisi yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
DİŞ ETİ KANAMASI VE DİŞ BAKIMI
Hamileliğin vücudun normal dengesinin değiştiği bir dönem olması sebebiyle bu dönemde dişlerin daha kolay çürümesi mümkündür. Hamilelikte diş fırçalamanın ve ağız bakımının ihmal edilmesi, bu dönemde çok fazla tatlı ve abur cubur tüketilmesi ve hamileliğe bağlı mide bulantıları ve istifralardan sonra dişlerin fırçalanmaması diş çürüklerinin artmasına neden olabilir. Hamilelik yüzünden anne adaylarının diş etleri normalden daha kolay ve çok kanar. Bu durum hamileleri endişelendirir ve kişi diş fırçalamaktan kaçınmaya başlar.
Tüm bu durumlar dişlerin daha kolay zarar görmesine neden olabilir. Hamile kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 mg ile 1500 mg aralığında değişir. Kalsiyumun yeterince alınması için yeşil yapraklı sebze ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması gerekir. Gıdalar ile karşılanmayan kalsiyum ihtiyacı bebek tarafından annenin kemiklerinden karşılanır”
HAMİLELİKTE SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN ÖNERİLER
Peki, hamilelikte diş sağlığı ve diş bakımı için neler yapılmalı? Dr. Efe Kaya şu önerilerde bulunuyor:
Anne hamilelik dönemde anne ağız ve diş bakıma özen gösterirse ve yeterli beslenirse herhangi bir diş sorunu ortaya çıkmaz.
Anne ve bebek sağlığının yanı sıra diş sağlığının korunması için de sağlıklı beslenmek önemlidir.
Şekerden uzak durmak, kurutulmuş meyve, korkan ya da karamel içerikli şekerlemeler tüketmemek diş sağlığını korumak için alınacak önlemler arasında yer almaktadır.
Beslenmenin yanı sıra günde dişlerin en az iki kez fırçalanması, diş ipi ve arayüz fırçası kullanımı bu dönemde oldukça önemlidir.
Tuzlu su ile gargara yapmak da diş etlerinin rahatlamasını sağlayacağı için bu dönemde düzenli olarak yapılmalıdır.