Lafla Peynir Gemisi Yürümez Ne Demek?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Binlerce yıldır bize geçmiş soyumuzdan arda kalan birçok miras bulunur. Kimisi ile övündüğümüz kimisi ile sorguladığımız bu değerler içinde belki de hepimizde en çok merak uyandırmış miras ise atasözleridir. Birçoğunun söyleyeni belli olmadığı halde söylendiği dönem dahil gelecek içinde nasihat verici, ders çıkarıcı anlamları içermesi dolayısıyla sıkça başvurduğumuz bu atasözleri hayatımızın da önemli birer parçalarıdır. Bu sözlerden en ünlüsü de Lafla Peynir Gemisi Yürümez Ne Demek? Sözüdür. Peki bu atasözünün anlamı nedir gelin birlikte inceleyelim.

Bu sözün temelde söyleme amacı bir lafı söylemenin o lafla ilgili söylenen veya amaçlanan uygulama olmadan ya da uygulamaya geçilmeden bir anlamının olmayacağıdır.

Tabii bir de bu güzel sözün hikayesi vardır. Gelin isterseniz bir de ona bakalım.

Rivayetlere göre geçmiş asırlarda İstanbul’da Aksi Yusuf isminde bir tüccar yaşıyormuş. Bu tüccar peynir ticareti yaparak geçimini sağlıyormuş. Çevresinde cimriliği ve aksi oluşu nedeniyle lakabını alan bu tüccar aslen Edirneli olup peynirleri de Trakya bölgesinden getirirmiş. Bir kısmını ikamet ettiği İstanbul’da satan aksi Yusuf kalan ürünlerini de o günün şartlarında imkanlar dahilinde deniz yoluyla İzmir’e gönderirmiş. Ancak son derece kurnaz olan Aksi Yusuf piyasayı iyi takip eder ve İzmir’de peynir fiyatları yükseldiği anda, İstanbul’daki tüm malları gemilere yükletir ve tatlı dilini kullanarak kaptanlara mallar ulaşsın hakkınızı fazlasıyla alacaksınız dermiş.

Gel zaman git zaman günlerden bir gün yine gemi kaptanına aynı sözleri sarf ederek oyalamaya çalışmış ama kaptan Aksi Yusuf’un sözlerini gerçekçi bulmamış ve kızarak

  • Sayın Peynir Tüccarı! Benim bu laflara karnım tok. Benim de bir tayfam var ve benden para bekler. Bu geminin kalkmasını istiyorsan ücretini peşin vereceksin. !

Tabi bizim uyanık Yusuf işi yokuşa sürmek için boş durmamış ve

  • Peynirlerimin sağ salim limana ulaştığını göreyim ücretini öyle veririm.

Ancak kaptan bu sefer sandığından dişli çıkmış ve o literatüre giren o meşhur ata sözünü söylemiş

  • Efendi Efendi ! Lafla Peynir Gemisi Yürümez ! Para yoksa kömür yok. Yağ yok! Sana da yolun sonu demektir.

Aksi Yusuf hiç beklemediği bu tavır karşısında parayı peşin ödemek zorunda kalmış ve kaptanın söylediği o meşhur sözü hayatı boyunca hiç unutmamış.

Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri