Diyet ve kilo verme konusunda en önemli konu açlığın bastırılmasıdır. Zayıflarken çok yemeyi engellemezseniz bir süre sonra kilo veremediğiniz gibi verilen kiloları geri almak çok kolay olacaktır. Fitness sağlıklı yaşam için gerekli ilk spor egzersizlerinden olmakla birlikte açlığı bastırmak için yapılabilecek önemli aktiviteler arasında yer almaktadır. Açlığınızı bastırmanın bir diğer yoluda yediğiniz gıdalara dikkat etmektedir. Eğer uzun süre sizi tok tutacak ve beyninizin doyuma ulaşmasını sağlayacak kalorisi düşük gıdalar tüketirseniz açlığınızı bastırma konusunda daha başarılı olabilirsiniz.
Açlığınızı Kontrol Etmeyi Bilmelisiniz
Diyet programına uymakta olan birçok kişi aldıkları kalori eskiye oranla düştüğünden özellikle ilk günlerde büyük açlık çekmektedir. Bu açlık hissi dayandığınız durumda yani birkaç gün sonra düşecektir. Vücudunuz buna alışacak ve bu doğrultuda zorlandığınız günlerin meyvesini alacaksınız. Açlıkla mücadele etmek için diyet programına uymakla kalmayıp aynı zamanda başarılı bir diyet programına uymanın yanı sıra kontrollü olarak ara öğünlerde kalorisiz yiyecekler tüketmelisiniz. Meyveler bu konuda oldukça başarılıdır.
1) Bol Bol Sebze Yiyin
Açlıkla mücadele etmenin yollarından biri, lif yönünden zengin besinler tüketmektir. Eğer sindirim sisteminiz yavaş çalışıyorsa lifli gıdalar bunun hızlanmasına da yardımcı olur.
Ayrıca yüksek lif içeren bir çok gıdada (örnek: yeşil yapraklı sebzeler) düşük kalori vardır. Bu, yediklerinize fazla kalori eklemeden onları gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz anlamına gelir. Kilo vermenin belirleyici etmenlerinden biri de alınan kalorinin azaltılması olduğu için lifli besinleri tüketmek diyet yapan bir kişi için idealdir.
2) Tempolu Yürüyüş Yapın
Doğada yapılan hafif bir egzersiz, iştahın azalması için harika bir yoldur. Ancak bu konuda dikkatli olmak gerekir. Çünkü çok fazla yoğun egzersiz yapmak, uzun vadede iştahınızı açacaktır. Yoğun egzersizin bu konuda farklı olduğunu unutmayın. Çoğu kişide zaten baskılanmış bir açlık hissi vardır (vücut tarafından salgılanan hormonlar ve sinir sisteminin tepkileri nedeniyle), bu nedenle açlık hissi birkaç saat sonra çok daha karşı konulmaz bir şekilde hissedilecektir. Öte yandan orta yoğunluklu egzersiz kanın vücudunuzdaki dolaşımına yardımcı olacak ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkan açlığı önleyecektir. (Bakınız: Evde Yapılabilecek Egzersizler)
Bununla birlikte eğer yeterince sabırlı olursanız vücudunuz bir denge sağlayacaktır, bu konuyla ilgili olarak şu yazımızı okumanızı öneririm: Fazla Yemek Yemek Nasıl Kilo Aldırmaz?
3) Her Öğünde Biraz Yağ Yiyin
Genelde diyet yapan kişiler yağların kaçınılması gereken besinler olduğunu düşünürler. Bunun geçerli bir sebebi vardır aslında; 1 gram yağ 9 kalori içerir, 1 gram karbonhidrat ise 4 kalori verir. Kalori çok önemli olduğu için, iki katı kaloriye sahip bir gıdayı yemek diyette olan bir kişi için ilk bakışta kötü bir fikir gibi görünüyor.
Gerçek olan bir şey vardır ki, yağ içeren yiyeceklerin açlık üzerinde düzenleyici etkisi olduğu için, abartıya kaçmamak kaydıyla kesinlikle diyet programına dâhil edilmesi gerekmektedir. Her yemeğinizde 7- 10 gr. yağ almanız önemlidir. Bu daha sonra gün içinde hissedeceğiniz açlığı etkileyecektir. Karbonhidratlı gıdalarla yağlar karşılaştırıldığında, örneğin bir muz ya da bir avuç fındık yediğinizi düşünün. Sadece muz yediyseniz bir saat sonra kendinizi çok daha aç hissedeceksiniz, oysa fındık ile bu hissi bu kadar yoğun yaşamazsınız. Bu uzun süreli açlığı azaltmada önemli bir husustur.
Uygulamaya bu ilkeyi koymak için, makarna ve ekmek gibi yüksek kalorili karbonhidratlı yiyecekler yerine; fındık, fındık ezmesi ve zeytinyağı gibi sağlıklı yiyeceklerden kalorinizi alın ve yanında da düşük kalorili sebzeleri tercih edin. Yukarıda anlattığım gibi, sebzeler midenizi hızlı bir şekilde dolduracak ve yağlar da saatler boyunca tokluk hissetmenizi sağlayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak mutlaka şu yazı dizimize göz atın: Hangi Yağlar Zararlıdır? ve şu yazımızı da okuyun: Düşük Yağlı Gıdalar Şişmanlamaya Çözüm mü?
4) Sıcak İçecekler İçin
Sıcak sıvılarda aynı zamanda tok hissettirecek bir eğilim vardır, bu yüzden birkaç fincan şekersiz çay veya bitki çayı, açlığı geçiştirmeye yardımcı olmak için çok pratik bir çözüm olabilir. Ayrıca bu içeceğin içindeki kafein, daha fazla enerji verir ve diyet yapmanızı kolaylaştırır. Ancak kahve içiyorsanız bu kahvenin doğal olmasına, içinde krema, şeker gibi yüksek kalorili içerikler olmamasına dikkat edin.
5) Daha Fazla Su İçin
Birçok diyet yapan kişi açlık eğilimini susuzluk için de uygular. İçtiğimiz suyu irademiz dışında azaltma eğiliminde oluruz. Diyet yaptığınız zaman, özellikle düşük karbonhidratlı bir diyet uyguluyorsanız günde en az iki litre su içtiğinizden emin olun. Eğer kafein ve tuzlu yiyecekler tüketiyorsanız daha fazla su içmeniz gerekir. Sisteminize yeterince su alırsanız daha fazla enerjiye sahip olacaksınız ve daha az açlık hissedeceksiniz. Suyun önemiyle ilgili pek çok yazımız olmakla birlikte şunu mutlaka okuyun: Sağlık İçin Su İçmek
6) Yemeklerde Bir Parça Meyve Yiyin
Meyve çoğunlukla fruktozdan oluşur, bu karaciğer tarafından kullanılan bir tür şekerdir. Karaciğerdeki depo azaldığında açlık hissetmeye başlarsınız. Bu nedenle, bu depoyu biraz yüksek tutmak ve tamamen tükenmesine izin vermemek açlığa karşı savaşta akıllı bir harekettir. Bir parça meyve ile birlikte diğer taraftan yüksek protein ve orta yağlı bir yemek açlık hissini uzaklaştırmak için mükemmel bir yoldur. Yalnız unutmayın, tek başına meyve yemek akıllıca bir fikir değildir. Bu kan şekerinin artmasına neden olur bu da açlık hissi doğurur ve huzursuzluğa neden olur; bunlar diyet yapan bir kişinin korkulu rüyası olan iki şeydir.
7) Düşük Karbonhidrat İçeren Diyetin Benimsenmesi
Diyet yapan bireyler düşük karbonhidratlı bir beslenme biçimini tercih etmek zorundadır ki onlar düşük yağlı diyeti uygulayanlara göre daha az iştaha sahiptirler. Bunun mantığının geldiği yer, yukarıda bahsedildiği gibi yağlar karbonhidratlı gıdalara göre proteinli gıdalar kadar doygunluk verir. Ayrıca karbonhidrat almayı kestiğiniz zaman, daha az gıda tüketmek istersiniz ve tüketeceğiniz gıdaların seçenekleri azalır. Lütfen hatırlayın, karbonhidratlar sadece enerji veren besinlerdir, onlarsız da bedeniniz fonksiyonlarına devam edecektir. Fakat beslenmenizden yağları ve proteinli gıdaları tamamen uzaklaştırmanız doğru bir davranış değildir. Bu konuda detaylı bilgi için size Taş Devri Diyeti yazımızı okumanızı öneririm.
8) Daha Fazla Protein Tüketin
Yukarıda bahsedildiği gibi; protein yönünden zengin besinlerin tokluk endeksi, karbonhidrat yönünden zengin besinlere göre daha yüksektir. Bunun için diyetinizde proteine daha çok yer verin. Ayrıca vücudunuz proteinli gıdaları sindirmek için, karbonhidratlı ve yağlı gıdalara göre daha fazla enerji yani daha fazla kalori harcar. Yüksek proteinli diyet, aldığınız kalori miktarını da azaltacaktır. Burada önemli olan, proteinli gıdaların yanında sunulan soslar ve ek gıdalardır. Genellikle bu ek gıdaların içeriğinde karbonhidrat ve şeker vardır, asıl dikkat etmeniz gereken bunlardır. Tavuk göğsü, balık, hindi, yumurta beyazı, kırmızı et ve az yağlı beyaz peynir, proteinli gıdalardan bazılarıdır.
9) Sakız Çiğnemekten Kaçının
Sakız size basit bir şey gibi gelebilir fakat açlıkla mücadele etmek isteyen kişiler için uygun değildir. Sakız tükrük salgısını artıracak ve yeme isteği uyandıracaktır.
10) Her Gün Üç Küçük Öğün ve İki Ara Öğün Yiyin
Açlığı kontrol etmenin en güzel yollarından biri kısa aralıklarla, küçük porsiyonlar hâlinde besleyici özelliği olan gıdaları yemektir. Haftanın başında ne yiyeceğinizi planlayın, alışverişinizi ona göre yapın. Böylece yemek seçenekleri konusunda zorluk yaşamazsınız. Üç küçük ana öğün ve iki ara öğün kan şekerinizdeki dalgalanmaları önleyecek ve açlık duygusu yaşamanızı engelleyecektir.
Aslında pek çok zaman aç olmadan da yeme isteği duyarız. Bu âdeta bir alışkanlıktır. Elimizde olmadan buzdolabını kapağını açarken buluruz kendimizi. Sanırım durup biraz bekleyip kendimize sormamız gerekiyor: “Gerçekten aç mıyım?”