Yiyeceklerin vücudumuzdaki termik etkisi oldukça önemlidir. Yiyeceğin termik etkileri üzerine hazırladığımız makalemizde bu önemli konu üzerinde durarak yiyeceklerin insan bedeninde oluşturduğu termik etkiyi inceledik. Yiyeceklerin insana sağladığı enerji ve bununla birlikte yaşamın devamlılığının sağlanması konuları ve bunların birbiriyle olan bağlantılarına ek olarak yiyeceklerin insanlara etkisini makalemizden öğrenebilirsiniz.
Vücudunuz her gün nefes almak (ve tabi ki nefes vermek), vücut ısısını belirli bir düzeyde tutmak, iç organların ve beyinin devamını sağlamak, kan dolaşımını yapmak vb gibi görevler için enerji harcar. Yani bütün gün yatsanız bile enerji harcarsınız. Bunun yanında gün boyunca yapacağınız egzersizler veya hareketler de size enerji harcatacaktır. Peki hiç, bir şeyler yedikten sonra da enerji harcadığınızı duymuş muydunuz? Vücuda yiyecek girdiği zaman, vücudumuz, bu yiyeceği sindirmek, depolamak, hücrelere taşımak gibi gereksinimler için belirli miktarda bir enerjiye ihtiyaç duyar. Buna “Yiyeceğin Termik Etkisi” denir.
Sindirilmek için en çok enerjiye ihtiyaç duyan besin proteindir. Vücut, 1 gramı 4 kalori olan proteini sindirebilmek için, proteinin size verdiği enerjinin %30’unu kullanır; 1 gramı 9 kalori olan yağlarda bu oran %2’dir. Yani yağlar size sadece çok daha fazla kalori vermekle kalmaz, aynı zamanda bu enerjinin çok daha ufak bir kısmı termik etkiyle yakılır. 1 gramı 4 kalori olan karbonhidratlarda ise bu oran %15 kadardır.
Fakat büyük bir çoğunluğumuz yediği her gram yiyecekteki karbonhidrat, protein ve yağ miktarını hesaplayamayız. O yüzden genel olarak %10 rakamı kullanılır. Yani eğer gün boyunca 2000 kalorilik bir şeyler yediyseniz, aslında vücudunuza (2000*0,1=200 2000-200=1800) 1800 kalori girer. Eğer 4000 kalori aldıysanız bu 3600 kalori demektir. Çünkü 2000 kalorinin 200 kalorisi, vücudunuza giren yiyeceği sindirmek için kullanılır. Buna bakarak kilo almamak için yağ miktarı düşük ve protein ya da karbonhidrat miktarı yüksek yiyecekler tercih edilebilir. Ama işi abartmayın çünkü vücudumuzun yağlara da ihtiyacı var. Umarım bunu öğrenmek işinize yaramıştır. Bundan sonra yapacağınız diyetlerde veya beslenme planlarında bunu göz önüne alırsınız.